Hamelen in het Noordhollands Dagblad!

THEATER Spelers zijn enorm blij en opgelucht dat alle voorstellingen kunnen doorgaan

Noordhollands Dagblad, 15 november 2021
Tekst door: Faralda Houthuijsen

Veel (jonge) talenten bij Z&V

Allerlei groepen zagen een spannend weekeinde tegemoet: zouden hun voorstellingen door kunnen gaan? Z&V Opmeer en Musical Wognum hadden vrijdag hun première. Die lieten ze zich onder geen beding ontnemen.

Gruizel Gruis lijkt zo uit een donker sprookjesbos weggelopen. Op de achtergrond Aernout Koffij.

HOOGWOUD,,We zijn heel erg blij en opgelucht dat we gewoon kunnen spelen.’’ Peter Groenendijk, regisseur van Musicalvereniging Z&V Opmeer is duidelijk opgetogen. ,,Cultuur en theater geven zo ontzettend veel plezier; aan de beoefenaars, maar ook aan het publiek. Het is heel belangrijk dat in stand te houden.’’

,,We leefden de laatste weken enorm tussen hoop en vrees. We zijn in 2019 begonnen aan ’Hamelen’ en twee weken voor de oorspronkelijke première werd alles stilgelegd. We hebben de voorstelling twee keer verplaatst. We hadden het dus allemaal al eens meegemaakt.’’

,,Gelukkig was al uitgelekt dat theaters niet dicht hoefden, maar zijn wij wel theater? We spelen in een horeca-gelegenheid. We hebben er gesprekken over gehad met de burgemeester. Ik heb erop gewezen dat er een aparte vooringang is: bezoekers van de voorstelling hoeven niet door het restaurant. De burgemeester stond achter ons. Hij zei: ’Dit moet gewoon doorgaan!’ ’’

Toch bleef het vrijdag spannend tot de persconferentie van Rutte en De Jonge. ,,We keken toch met een schuin oog: zou het niet alsnog anders zijn dan was uitgelekt? Zou de horeca dicht moeten? De persconferentie was een uur voordat wij op moesten, dus ik had de spelers gezegd hun telefoon uit te laten. De première zouden we sowieso spelen, dus we konden ons daar het beste vol op richten. Natuurlijk sijpelde het nieuws al snel door. De opluchting was bij iedereen heel groot. Dat zag je terug in de energie op het toneel.’’

Volle zalen

Die energie was inderdaad enorm. Er stond een groep die volle zalen verdient, zoals op deze eerste avond. Door een onrustig en onzeker repetitieproces – twee jaar op hetzelfde stuk broeden, castwisselingen, verbouwing van de theaterzaal met de nodige aanpassingen tot gevolg – verloopt niet alles even gladjes, maar iedereen geeft zich voor honderd procent.

’Hamelen’ is niet de spannendste musical, maar Z&V weet het publiek van begin tot eind te boeien. Er worden wedstrijden gestreden op onderdelen die heel vindingrijk worden uitgebeeld. Hoewel ze nu en dan nogal wat chaos op het toneel veroorzaken, zijn ze ook een bron van hilariteit.

Over het geheel onttrekt met name Richard Vlaar menige lach aan het publiek in zijn rol van Aernout Koffij. Hij speelt de wat sullige en bangige poortwachter zo oprecht, dat de kijker niet anders kan dan hem in zijn hart sluiten.

’Cultuur en theater geven ontzettend veel plezier’

Miranda Hoogland verdient ook een pluim, voor haar rol als Gruizel Gruis. Ze lijkt met heel haar houding en spraak zo uit een donker sprookjesbos te zijn weggelopen, maar is ze nu echt wreed, of vooral meelijwekkend?

Er zijn nog veel meer talenten onder de spelers. Het is bijvoorbeeld genieten van de zang van de beide Lidwina Walgs: Ingrid Dam (de oudere versie) en Kitty Dam (de jongere). Kitty laat zich zelfs door mindere medezangers niet van de wijs brengen.

Wat opvalt, is het grote aantal jongeren in de vereniging. Zelfs elf kinderen staan op het toneel. Ook onder hen zijn al ware (zang)talentjes. Hopelijk blijven ze de vereniging trouw, zodat de leden, maar ook de crew en natuurlijk het publiek nog vele jaren plezier kunnen beleven in het theater; horeca-gelegenheid of niet.