Oorlogswinter in het nieuws!

Een drukke week! Afgelopen week was Oorlogswinter volop in het nieuws.

Loet Appelman kruipt in huid van Michiel

Productie Oorlogswinter van musicalvereniging op bijzondere locatie

OPMEER – Musicalvereniging Z&V Opmeer startte in mei vorig jaar met het repetitieproces van de musical Oorlogswinter. Deze musical, naar het beroemde en gelijknamige boek van Jan Terlouw, gaat een jaar later op 4 mei in première.

Al eerder presenteerde de vereniging met succes musicalvoorstellingen op bijzondere locaties. Zo werden een witlofschuur en de Oranjehal in Spanbroek al meerdere keren tot theater omgebouwd. Voor de musical Oorlogswinter wordt een stal met bijzondere vorm in Zandwerven omgetoverd tot een uniek belevingstheater. De speellocatie ligt midden in een gebied, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog vele wapen- en voedseldroppings plaatsvonden, alsmede diverse geallieerde vliegtuigen zijn verongelukt. “Dat maakt de locatie en deze musicalproductie extra bijzonder en uniek”, aldus Anja Klaver; voorzitter van Z&V.

Jong talent

“In deze musicalproductie is plaats voor jong talent en dat hebben we prima ingevuld”, aldus Klaver. “Naast de ‘vaste’ jonge talenten van Z&V, hebben een tiental kinderen uit Opmeer en omgeving een aandeel in de voorstelling. Het is fijn te merken dat ook de jonge generatie interesse heeft in podiumkunsten en open staat voor de thematiek van deze voorstelling. Ons artistieke team (artistieke leiding en regie: Peter Groenendijk en muzikale leiding: Marieke van Diepen) heeft hen een indringende plek gegeven in het verhaal.”

Michiel

Loet Appelman (19) speelt al heel wat jaartjes toneel en musical in Opmeer en omgeving. “Ik vind het bijzonder leuk om in de musical Oorlogswinter te spelen. Dat ik de fantastische rol van Michiel mag vertolken is helemaal buitengewoon. Het is zo’n ontzettend geweldig stuk! Ook omdat we de eerste vereniging in Nederland zijn die dit stuk opvoert. Dit maakt het misschien ook wel extra spannend. Daarnaast spelen we ook op locatie theater. Dit is natuurlijk exceptioneel, dat dit toneelstuk voor de eerste keer op een unieke locatie wordt gespeeld. Het karakter van Michiel is uitdagend om te spelen. Hij is een jongen die in de oorlog leeft en verwikkeld raakt in het verzet. Dit heeft uiteraard veel impact op hem. Ik wil de rol natuurlijk overtuigend neerzetten. Dit maakt het voor mij een grote uitdaging, die ik graag aan ga. Juist dat maakt het ook zo ontzettend leuk om in de huid van Michiel te mogen kruipen.”

Start kaartverkoop

De start van de kaartverkoop was in januari, maar het officiële startsein hiervoor werd vorige week gegeven door het onthullen van de poster van de voorstelling. Op de vaste repetitieavond op dinsdag werd de cast getrakteerd op een taart met de beeltenis van de poster. Jonge talenten, Loet Appelman, speelt hoofdpersonage Michiel en Jack Ruiter en Sander van Diepen spelen beide de rol van Jochem, mochten de taart aansnijden.

Première

Oorlogswinter gaat op 4 mei in première en is vervolgens te zien op 5, 6, 10, 11 en 12 mei. Kaarten à 20 euro, kinderen tot en met 13 jaar betalen 12,50 euro, zijn te reserveren via www.musicalopmeer.nl. Via de Facebook-pagina van de verenging blijft iedereen op de hoogte van de ontwikkelingen rondom deze unieke voorstelling.

Bron: Rodi